خبرگزاری حوزه | «وَالْعَصْرِ إِنَّ الْإِنْسَانَ لَفِی خُسْرٍ / سوگند به عصر که واقعا انسان دستخوش زیان است».
ای انسان ها در همهی زندگی نه تنها متضرر بلکه در خسران هستید. یعنی اصل سرمایه را از دست میدهید.
این فریاد هشدار خدا در قرآن کریم است؛ خدایی که از پدر و مادر دلسوزترست.
ای مخلوق من در حال از دست دادن سرمایه هستید. در بازار تجارت دنیا سرمایهای به جز عمر خود ندارید و به همان زمان و فرصتی که به شما دادهام سوگند که، لحظه لحظه خسارت دیدهاید.
در قطع نخل سرکش عمر حیات ما /// چون ارهای دو سر نفس اندر کشاکش است
هر دم و بازدمی در حال خاتمه بخشیدن به سرمایهی آدمی، در این تجارت مهم و برگشتناپذیر است.
اما خداوند ساز و کار برون رفت از خسران را نیز بیان می کند؛ چراکه می خواهد برای انسان تجارت سودمندی را رقم بزند. اگر خودش هم همت کند.
اما راهکار چیست؟ ایمان و عمل صالح دوبال پرواز به رضوان الهی هستند. بهشتی که تنها بهای لایق وجود انسان است.
همانطور که حضرت علی(ع) می فرمایند: «آگاه باشید جز بهشت قیمت دیگری برای نفس شما نیست؛ پس مواظب باشید که آن را به چیز دیگری نفروشید» (تفسیر نمونه و درّ المنثور)
اما از این میان دو مطلب باید بیشتر مورد توجه قرار بگیرد؛ به همین دلیل با وجود اینکه مصداقی از عمل صالح است لیکن به طور خاص تذکر داده میشود و آن توجه به زندگی اجتماعی و تأثیر آن در راهیابی به سعادت است.
«إِلَّا الَّذِینَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ / مگر کسانی که به ایمان گرویده و کارهای شایسته کرده و همدیگر را به حق سفارش و به شکیبایی توصیه کردهاند».
همدیگر را به سوی حق و حقیقت سوق دهید و مهمترین مسئله در این راستا، نهادینه سازی صفت صبر در راه ساختن جامعه است.
اهمیت این سوره به حدی است که در صدر اسلام، مسلمانان هنگام خدا حافظی و جدا شدن از یکدیگر این سوره را تلاوت میکردند. (نهج البلاغه حکمت۴۵۶)
بنابراین شاخصهی انسان سعادتمند این است که علاوه بر توجه به زندگی فردی خویش، از هدایت جامعه غافل نباشد و شاخصهی جامعهی گریزان از خسران این است که همهی مردم در امر به معروف و نهی از منکر مشارکت داشته باشند. هم پند دهند و هم پند بپذیرند.
زندگی در پرتو حکومت اسلامی فرصت ویژهای است که به هر دلیلی و معیاری، فعلا در اختیار انسان این عصر قرار داده شده است.
این فراز از آیهی شریفه بیانگر این مطلب است که اگر از خسران گریزانیم، حکومت و نحوهی ادارهی آن، تأثیر ویژهای در رسیدن به مدینهی فاضله و در پی آن قرار گرفتن در بهشت قرب الهی دارد.
در این برههی حساس از تاریخ، انتخابات مصداق بارزی است که شرکت در آن و انجام وظیفه در حد توان برای رسیدن به بهترین انتخاب، از راهکارهای دستیابی به سودمند ترین تجارت است.
آزاده ابراهیمی فخاری، عضو گروه نوسندگی صریر